Bal Kabağı: Kökeni, Faydaları, Tarifler ve Cadılar Bayramı!
Bal kabağı, sonbaharın hem lezzetiyle hem de eğlenceli ritüelleriyle en sevdiğimiz sebzelerinden biri. Cadılar Bayramı’nın da yaklaşmasıyla birbirinden güzel tariflerini deneyebileceğiniz, içlerini oyarak korkutucu ifadeler bile yaratabileceğiniz bal kabağını daha yakından tanımak isterseniz, gelin başlayalım!
Bal Kabağının Tarihi
Bal kabağının kökeninin her ne kadar Kuzey Amerika ile ilişkili olduğu düşünülse de, yapılan araştırmalarla M.Ö 7000 ile 5500 yıllarında Meksika’da bal kabağı tohumlarına rastlandığını biliyoruz. Ancak bal kabağının ilk defa adlandırılışına baktığımızda karşımıza Yunanca çıkıyor. Tarih boyunca “popon, ponpon, pumpion” gibi farklı isimlerde telaffuz edilen bal kabağı, Amerikan sömürgecileri tarafından “pumpkin” olarak adlandırılıyor ve bugün İngilizce’den bal kabağı olarak tüm dünyaya yayılıyor.
Çok eski dönemlerden beri özellikle Amerika yerlileri tarafından temel gıda maddesi sayılan bal kabağı; lifli, nişastalı ve zengin vitaminli oluşu nedeniyle önemli bir besin kaynağı sayılıyor. Soğuk saklama yöntemlerinin gelişmediği bir dönemde, tarladan toplandıktan sonra serin bir yerde 6 ay kadar bozulmadan muhafaza edilebilen bu sebze, bu sebeple her evde tercih edilmeye başlıyor. Aynı zamanda bal kabağını birçok tarifte içi oyularak ve bir pişirme kabı olarak görmek mümkün.
Geleneksel Arjantin mutfağında ise kabağın içi oyularak sığır eti ve çeşitli malzemelerle fırında veya köz ateşte pişiriliyor. Ülkemize 17. yüzyılda giren ve Anadolu iklim şartlarına uyum sağlayan bal kabağı hızla çeşitleniyor ve ikinci anavatanı haline geliyor. Osmanlı mutfağında da kullanımına rastlanan bal kabağının popülerliğinin ise uzun bir geçmişi var. Anadolu’nun bazı köylerinde kabağın içine pirinç, çam fıstığı, badem, çeşitli kuru meyve gibi malzemeler konularak bal kabağı dolması veya pilavı yapılıyor. Hatay usulü kireçte kabak tatlısının da mutfağımızda ayrı bir yeri olduğunu söyleyebiliriz.
Sayısız yemek tarifinde yer alan bal kabağı hemen hemen her tatlıya yakışabiliyor. Cheesecake, pasta, turta, tart, çörek, muhallebi, reçel… Öte yandan, sağlıklı beslenme adına her yolu denediğimiz bu günlerde yüksek vitamin oranıyla veganların da vazgeçilmezi!
Bal Kabağının Faydaları
Balkabağı, kışın pigmentasyonunu ve parıltısını kaybeden cilde en iyi şekilde destek veriyor ve yüksek potasyum oranıyla kan damarlarının gevşemesini sağlayor. Kalpteki stresi azaltan bal kabağı, aynı zamanda içeriğindeki vitamin ve minerallerle hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de metabolizmayı hızlandırıyor.
Güçlü bir lif kaynağı olan bu değerli sebze, bağırsak sağlığına iyi gelirken tokluk süresini de uzatıyor. Bal kabağının, kış aylarının vazgeçilmezi C vitami açısından da oldukça zengin olduğunu hatırlatalım. Sıcacık bir bal kabağı çorbasıyla kışı hastalıklardan uzak, aktif ve enerji dolu geçirebilirsiniz.
Bal Kabaklı Tarifler
Şu Sıralar Gözde: Pumpkin Spice Latte Tarifi
Havaların soğumasıyla birlikte kahve fanatikleri yönlerini cold brew‘den hızla sıcak alternatiflere çevirdi. Serin havalarlar eş zamanlı Starbucks semalarında beliren pumpkin spice latte ise adeta bir sevinç dalgası yarattı.
Küçük bir not: Tarife iliştirdiğimiz ve hazırlayacağınız baharat karışımını bir sene kadar keyifle kullanabilirsiniz.
Pumpkin Spice Latte Tarifi İçin Malzemeler
Pumpkin Pie Spice için:
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1/2 çay kaşığı toz karanfil
- 1/2 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
- 1/2 çay kaşığı yenibahar
Pumpkin Spice Latte için:
- 2 yemek kaşığı haşlanmış bal kabağı püresi
- 1/2 çay kaşığı pumpkin pie spice
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı vanilya özütü
- 2 su bardağı süt
- 2 shot espresso
Servisi için:
- 1 yemek kaşığı krema
- 1/4 çay kaşığı pumpkin pie spice
Pumpkin Spice Latte Tarifi Nasıl Yapılır?
- Orta ateşte, küçük bir sos tavasına aldığınız bal kabağı ezmesi ve pumpkin spice baharat karışımını karıştırarak yaklaşık 2 dakika pişirin.
- Karışıma toz şekeri ekleyip baloncuklar çıkarıp şurup kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
- Sütü vanilya özütü ile birlikte ısıtın. Aşırı kaynatmamaya özen gösterin.
- Isıttığınız vanilya özütlü süt ve bal kabağı karışımını blendardan geçirin.
- Hazırladığınız espresso ya da herhangi koyu bir kahveyi hazırladığınız karışıma ekleyin.
- Bardaklara aldığınız pumpkin spice latte’nin üzerine bir kaşık krema ekleyip pumpkin spice baharat serpiştirin. Yummy!
Pumpkin Spice Latte Tarifinin Servis Önerisi
Hazırladığınız baharat karışımına arzu ettiğiniz ve sevdiğiniz kuru baharatları ekleyebilirsiniz.
Balkabağını Sevdiren: Hafif Balkabağı Tatlısı Tarifi
Aslında bir meyve tatlısı kabak tatlısı. Faydaları say say bitmeyen bal kabağının bal gibi tatlı olan iç kısmı ince ince dilimleniyor, toz şekerli şerbet karışımında yumuşayana kadar pişiyor. Tatlı o kadar güzel oluyor ki kış bir an önce gelsin ve bal kabağından hazırlanan kabak tatlısı sofranızda hep olsun istiyorsunuz. Tencerede yapılabilen bal kabağı tatlısıasynı zamanda fırında da pişiyor ve bir nebze olsun karamel lezzetini alıyor.
Kabağı lifli yapısından ötürü tatlı olarak tüketmeyi sevmeyenlere de naçizane önerimiz; tahin, kaymak ya da dondurma hatta bu üçlünün hepsi ile aynı anda tüketmeleri.
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 2kg. bal kabağı (kabuksuz)
- 3 su bardağı toz şeker
Üstü için:
- Tercihe göre, istenilen miktarda tahin, ceviz ve kaymak
Kabak Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Tatlınızın özlü bir suyu olmasını isterseniz kaynarken 2 – 3 damla limon suyu damlatarak kıvamlandırabilirsiniz.
Kabak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kabukları soyulmuş, temizlenmiş ve yeşil kısımları da kesilmiş kabaklarınızı dilimleyin ve iyice yıkayın.
- Dilimlenmiş kabaklarınızı mümkünse geniş yüzeyli bir tencereye dizin.
- Dizdiğiniz kabakların üzerini kaplayacak şekilde tüm şekeri dökün.
- Kapağını kapatarak ocağın altıno orta yüksek ısıda tutun ve kaynamaya başladığında altını kısarak 30 – 40 dakika kadar pişirerek suyunu çekmesine yardımcı olun.
- Suyunu çekip piştiğine emine olduktan sonra çatal yardımıyla kabağın kıvamına ve tadına baktıktan sonra ılınması için ocaktan alarak dinlendirin.
- Daha sonra servis için tabağa aldığınız kabak dilimlerinin üzerine, tahin ve ceviz ya da kaymak ve ceviz şeklinde servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun.
Bal Kabağı ve Cadılar Bayramı
Batıda özellikle Cadılar Bayramı’yla özdeşleşen bal kabaklarının oyulma hikayesi de eski bir Kelt inanışıyla ortaya çıkıyor. Bilinen ilk Cadılar Bayramı kutlamaları, günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce Britanya ve Kuzey Fransa’da yaşamış olan pagan Keltler’in “Samhain Festivali”.
Kelt takvimine göre yazın ve hasatın son günü sayılan 31 Ekim’in gecesinde, inanca göre yaşayanlar ve ölüler arasındaki duvar inceliyor ve ölüler dünyayı ziyarete geliyor. Bu sebeple, kötü ruhları korkutmak için bal kabağı, turp, turunçgil gibi meyveleri çirkin ve korkutucu suratlara benzeterek oyuluyor ve içlerine mum yerleştiriliyor. Amerika’nın keşfi ve göçlerin ardındansa coğrafyada bulunması en kolay olması ve ebatlarının uygunluğundan dolayı bal kabakları kullanılıyor. 7. yüzyılda ise Papa IV. Boniface’in 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü’nünü Samhain‘in yerini alması için 1 Kasım’a taşıyor. Azizler Günü’nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edilerek “All Hallow’s Eve” yani kısaltılarak Halloween‘e dönüşüyor.
Cadılar bayramı süslemesi konseptinde kullanabileceğiniz ürünlerimizi inceledinizmi: