En Popüler 14 Ev Dekorasyonu Akımı
Moda ve dekorasyon dünyası her geçen gün kendini yenileyip değiştirmekte. Bu değişim de haliyle yeni ve birbirinden farklı akımlar oluşturmakta. Modern, endüstriyel, salaş, şık… liste uzayıp gider… Her biri de farklı müşterilere hitap ederken içlerindeki bütünlük ve güzellikle kafa karıştırıcı olup hiç benim tarzım değil diyebileceğiniz şeyleri bile değişiminizin içine dahil edebilir. Birbirinden farklı ve eşsiz iç mimari tarzlar, ev dekorasyonu için bol seçenek sunar. Ancak bazen bunları uyumlu bir şekilde kombine etmek ideal görüntüyü elde etmenizi sağlar.
Bir iç tasarım projesi için harika bir başlangıç noktası, stillerden her birini biraz öğrenmek ve birbirlerinden nasıl farklı olduklarını keşfetmek olduğundan bu yazımızda sizler için yeni nesil dekorasyon akımlarını listeledik.
1. Modern
Modern dekorasyon, temiz, keskin çizgiler ve basit bir renk paletinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu akımda yeni nesil metal, cam ve çelik içeren malzemelerin kullanımıyla tipik modern dekorasyon teması sağlanır. Bu tarz, içerik olarak geniş kapsamlı bir tasarım terimidir.
Modern tasarım, mobilya dahil her öğede sadelik kuralını esas alır. Modern stili tanımlamak için yaygın olarak kullanılan kelime zariftir. Bu bakımdan modern bir tarz yaratmak istiyorsanız, bu akımda fazla karmaşaya ve göz yoran aksesuarlara yer yoktur.
2. Çağdaş (Contemporary)
Modern ve çağdaş, birbirinin yerine sıklıkla kullanılan iki stildir. Çağdaş, modernden farklıdır, çünkü modanın şimdisi ile ilgilenir.
Modern ve çağdaş tasarım tarzını ayıran en önemli fark, 20. yüzyılda başlayan modern tarzın belli katı kurallar içermesidir. Öte yandan, çağdaş stil daha bağımsızdır ve belli kurallara bağlı kalmadan kendini günceller. Örneğin, çağdaş stil kıvrımlı çizgiler içerebilir, oysa modern tasarımda böyle bir şey yoktur.
3. Minimalist
Minimalist konsept, Avustralya’da popüler olan bir kavramdır. Modern tasarım kavramlarını alır ve bunları daha da basitleştirir.
Renk paletleri nötr ve yumuşak geçişlere sahiptir. Bu tarzda mobilyalar basit ve işlevseldir. Aksesuar veya dekorda hiçbir şey aşırı veya gösterişli değildir. Minimalist tarz özetle çok temiz çizgilerle tanımlanır.
4. Endüstriyel
Adından da anlaşılacağı gibi endüstriyel tarz, bir depodan ya da kentsel bir kuş bakışı görüntüden ilham alır.
Unsurların çoğunda bitmemişlik hissi vardır. Tuğla, kanal işi ve ahşap görüntü bu akımın karakteristiklerindendir. görmek nadir değildir. Endüstriyel tasarım temasına sahip ikonik bir ev, genellikle asma kat ya da çatı katlarıyla bir araya geldiğinde çok şık bir görünüm sağlamaktadır.
Fonksiyonel mobilyalar ile yüksek tavanlar, eski ahşap ve sarkan metal ışık fikstürleri sıklıkla kullanılır. Ağaç ve metallerin ana malzemelerinden türetilen bir başka nötr renk şemasına farklı bir renk çizgisi eklemek için bir ya da iki soyut resim ya da fotoğraf eklenerek dekor tamamlanabilir.
5. Yüzyıl Modernliği
Yüzyıl modernliği, 1900’lerin ortalarına, özellikle 1950’ler ve 60’ların tasarım stiline bir geri dönüş akımıdır. Bu tasarımında, bir retro nostalji ve ayrıca bazı minimalizm unsurları yer alır. İşlevsellik veya rahatlık yüzyıl tasarımının ana temasıydı. Ayrıştırılmış formlara, yumurta şekilli sandalye, kolay kullanımlı çağdaş tasarımlar ve basit imalatlar gibi doğal veya organik şekillere vurgu yapar. Her türlü iç mekanı bu tarzla kolayca tamamlayarak kesintisiz geçişler sağlayabilirsiniz.
6. İskandinav
İskandinav tasarımı, İskandinav ülkelerinde gösterilen yaşam sadeliğinin dekorasyona yansımasıdır. İskandinav mobilya tasarımı, basit ve sade olmasına rağmen, genellikle bir sanat eseri hissi verir. Mobilyalarda işlevselliğin yanı sıra çoğu zaman etkileyici bazı ilginç çizgiler yer alır.
Karakteristik özellikler arasına tamamen beyaz renk paletleri ve form olarak preslenmiş ahşap, parlak plastikler ve emaye alüminyum, çelik ve geniş tahta döşeme gibi doğal unsurlar dahil edil edilmiştir. Renklendirme olarak genel tarza ayrı bir hava katmak için doğal lif veya kürk gibi detaylar eklenebilir.
Ferah, doğal aydınlatma, daha az aksesuar ve fonksiyonel mobilyalar İskandinav tasarımlarının anahtar kelimelerini oluşturmaktadır.
İskandinav dekorasyon ürünlerini mi görmek istiyorsun?
Aradığın İskandinav tasarım ev ürünleri için tıkla…
7. Geleneksel
Geleneksel tasarım stili, klasik detaylar, görkemli mobilyalar ve bol miktarda aksesuar sunar. Bu akım, Avrupa sanat tarzına dayanır.
Geleneksel evler genellikle karanlık, bitmiş ahşap, zengin renk paletleri ve çeşitli dokular ve eğri çizgiler içerir. Mobilyalar, çeşitli desenler ve dokular içerebilen kadife, ipek ve brokar gibi ayrıntılı ve süslü detaylara ve kumaşlara sahiptir.
Çoğu geleneksel tasarımda derinlik, katmanlaşma ve çok boyutluluk hakimdir.
8. Geçiş (Transitional)
Geçiş çok popüler bir üsluptur çünkü detaylarını hem geleneksel hem de modern tasarımdan ödünç alır. Özellikle tek bir stilin hakim olmasını istemediğiniz alanlar için bu akımı tercih edebilirsiniz. Geçişte çekici ve beklenmedik bir denge duygusu vardır.
Bir geçiş tasarımı, çelik ve cam gibi modern malzemeleri içerebilir ve daha sonra bunları pelüş mobilyalar ile kombinlemenize izin verir. Geçiş tasarımı aynı zamanda görece nötr renk paletlerini de içererek, hem şık, hem sıcak hem de farklı olmayı başaran sakinleştirici ve rahat bir alan yaratır.
9. Fransız
Sıcak, dünyevi renkler, giydirilmiş ve süslenmiş ahşap mobilyalar denilince akla elbette ilk olarak Fransız tarzı gelir. Bu stilde basitçe açıklamak gerekirse bir çiftlik evi ilhamı vardır.
Fransız tasarımı yumuşak ve sıcak tonları kırmızı, sarı veya altın ve taş ve tuğla gibi doğal malzemeler içerebilir. Ayrıca süslü porselen tabaklar ve tekstil ürünlerinde ağır dantellerle bezenmiş çarşaflar ve yatak örtüleri koleksiyonlar, tarzı tamamlayıcı ürünlerdir.
10. Bohem
Bohem, ev tasarımı ve moda için popüler bir stildir. İçtenliği yansıtmanın dışında, küçük kurallı kaygısız bir yaşam tarzını yansıtır.
Bohem evleri içinde vintage mobilya ve ışık fikstürleri, dünya çapında esinlenilen tekstil ve kilimler ve basit kullanımlı eşyalar yer alabilir.
Bohem tarzı oluşurken minder ve rahat oturma alanları tercih edilir. Bu eklektik tarz, iyi dokunmuş bir halı ve orta çağ stilinde bir sandalye ile eşleştirilmiş ultra glam bir avize içerebilir.
11. Rustik
Rustik tasarım, doğallıktan esinlenmiştir. Ahşap ve taş gibi ham ve çoğunlukla bitmemiş materyaller kullanılarak oluşturulur.
Rustik tasarım aksesuarları ahşap kirişler veya yenilenmiş ahşap zeminler ile süslenmiş tonozlu tavanlar gibi özelliklerin içerebileceği tasarım ve mimari detaylardan ötürü sıcak bir hava taşır ve bu ruha uygun parçalarla birleştirilebilir.
Ancak günümüzde birçok tasarımcı artık rustik tasarımı daha modern mobilyalar ve aksesuarlarla da birleştiriyor.
12. Salaş Şıklık
Salaş şık, vintage esintili bir tarza sahiptir ancak bohem ve diğer stillere göre daha yumuşak ve narin geçişlere sahiptir.
Eski püskü tarzda, şık mobilyalar sıklıkla antika tarzı yüzeylere sahip olma eğilimindedir. Bu salaş tarzda renk paletleri beyaz, krem e pastel tonlar içerir. Hafif ışık fikstürü ve duvar asmaları gibi detaycı ve süslü eklentilerle tarz devamlılığı sağlanabilir.
13. Hollywood
Hollywood Regency olarak da anılan Hollywood ihtişamı, lüks, üst üste ve zengin olmaya eğilimli bir tasarım stilidir. Bu tarz, kullanıcıları tarafından “mükemmel bir dramatik stil” olarak da tanımlanır.
Bu akım, pelüş, kadife mobilyalar, tafting ve antikalar dahil olmak üzere Viktorya dönemi tasarımının bazı özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Renk paletleri özellikle koyu renkte olmakla birlikte, kırmızılar ve turkuaz tonları hakimdir.
14. Sahil Tarzı
Sahil tarzı da Hamptons tarzı olarak adlandırılan bu ikonik akım, Amerika sahillerini anımsatan çizgiler ve tonlar taşımaktadır. Akımın temel özellikleri arasında, mavi ve yeşillerle eşleştirilen serin nötr tonları olan, hafif, havadar renk paletleri bulunur. Mobilyalar genellikle beyaz veya bejdir. Bu tarzda odalar ahşap unsurlar içerebilir ve aksesuarlar genellikle denizden ilham alır.
Bu akımın temel amacı konfor ve huzur sağlamaktır. Büyük yastıklar, puf koltuklar, mavi beyaz dinlendirici tekstil ürünleri ile parçalar arasında bütünlük sağlanır.